Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Bodemverbeteraar versus meststof

Twee begrippen die vaak in één adem genoemd worden en nogal voor wat verwarring zorgen, maar bodemverbeteraars zijn geen “echte” meststoffen.  Een woordje uitleg :

Bodemverbeteraars dienen om de bodem duurzaam te verbeteren op gebied van structuur, textuur en voor de aanmaak van humus.  Het uiteindelijke doel is een levende, vruchtbare bodem te bekomen die alle voedingselementen kan leveren die planten nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Bodemverbeteraars kunnen zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong zijn.

Organische bodemverbeteraars :

-          Waarover we zelf beschikken : keuken- en tuinafval (in de vorm van compost of bokashi), snoeisel van hagen, boomschors, bladafval, houtas, groenafval als mulch (smeerwortel, brandnetel,…), andere zijn : mest, stro, hooi,…

-          Daarnaast heb je ook de kant- en klare bodemverbeteraars :  wormenmest, wormencompost, teelaarde, tuincompost, turf, gedroogde koemest in korrel, zeealgen,…

Minerale bodemverbeteraars :

-          Alle gesteentemelen en kleimineralen.  Deze hebben als doel om de textuur van de grond te verbeteren en brengen mineralen aan.  Kleimineralen (bentoniet) versterkt lichte gronden waardoor ze beter water vasthouden en vruchtbaarder worden. Daarnaast staat lavagruis die zware grond lichter, luchtiger en beter doorgankelijk maakt. Lavameel, basaltmeel en Vulkamin verbeteren alle bodems zowel lichte als zware en vullen alle tekorten van mineralen en sporenelementen aan. Ze werken ook sterk plantversterkend waardoor ziekten en belagers minder kans maken.

Andere zoals zeeschelpenkalk verhelpt zure grond en regelt de pH.

 

En de meststoffen ?

Naast de (jammer genoeg) nog veel te  frequent gebruikte chemische meststoffen bestaan er ook zeer goede natuurlijke meststoffen zowel organische als minerale.

Natuurlijke meststoffen die zeer rijk zijn aan stikstof : zeevogelguano, batguano, bloedmeel, hoornmeel, plantengier, alfalfa of luzerne,…  Beendermeel als fosfaatmeststof en vinakali (vinasse) als potasmeststof. Meelwormenmest bevat kleimineralen, raapzaadschroot en basaltmeel en is een uitstekende, voordelige all round meststof + bodemverbeteraar.

Hoe moet het ?

De effecten van het gebruik van bodemverbeteraars zijn langdurig. Planten halen enkel uit de grond wat ze nodig hebben, de andere voedingselementen blijven in de bodem aanwezig als reserve.

Breng regelmatig organisch materiaal aan en wissel voldoende af.  Door regelmatig te mulchen en compost aan te brengen blijft de grond vruchtbaar op een natuurlijke manier en activeer je het bodemleven.

Uiteraard kan een extra gift natuurlijke meststof nuttig zijn. Vooral bij de omschakeling van traditioneel naar biologisch tuinieren heeft de grond tijd nodig om vruchtbaar te worden.  Ook het omzetten van aangebracht organisch materiaal verbruikt stikstof waardoor een tekort kan ontstaan.  Na enkele jaren, wanneer de grond voldoende vruchtbaar is en het bodemleven floreert, zal je zien dat extra toediening van meststoffen bijna niet meer hoeft.  Zolang dit punt niet bereikt is kan een aanbreng van natuurlijke meststoffen zeker nuttig zijn.

Een vast regel is er dus niet.  Volg je buikgevoel. Observeer je bodem en observeer de planten.  Soms kunnen planten die niet goed groeien helemaal opleven gewoon door het aangieten van verdunde netelgier. 

Op gebied van meststoffen is het niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken maar ook voor natuurlijke meststoffen geldt : overdaad schaadt !

  • Apr 15, 2018
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*