Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Tomaten zaaien, waarop letten ?

Niets plezanter voor een moestuinier om minuscuul kleine tomatenzaadjes te laten uitgroeien tot prachtige tomatenplanten boordevol lekkere vruchten. Maar, zegt dit jou iets ?  Je hebt leuke tomatenzaadjes gekocht, stekgrond bij de hand, alles volgens het boekje, en toch…  na 2 weken nog altijd niets te zien of toch : lange dunne fragile steeltjes met 2 schriele blaadjes bovenaan.  Iedereen (of toch bijna) heeft het meegemaakt, zelfs de meest ervaren tuiniers trappen nog in de val om te vroeg te beginnen.  Dus hierbij enkele aandachtspunten om stevige, gezonde tomatenplantjes op te kweken :

1.       Eerste fout : te arme zaaigrond.

Gerekend dat tomatenplantjes ongeveer 2 maanden doorbrengen in een kweekbak en daarna in een klein kweekpotje van zaaidatum tot definitieve uitplant.  Iedere stekgrond, zelfs de duurste, is na 3 weken uitgeput met als resultaat : vertraagde groei en bleke, gele plantjes. Er zijn meerdere oplossingen : wat vloeibare mest bijgeven, aangieten met gier, maar de beste oplossing : compost toevoegen.  Meng jouw stekgrond met wormencompost (50/50), voeg een handvol lavameel toe en je hebt de perfecte basis om te starten.

 

2.       Te diep zaaien

Geldt trouwens voor alle groenten : ieder zaadje bedekken met een laagje aarde dat even dik is als het gezaaide zaadje.  Voor tomaten is dit ongeveer 3 à 5 mm aarde, niet meer.

 

3.       Te dicht zaaien

Tomaten worden meestal rechtstreeks in een kweekbakje gezaaid en worden nadien overgepot in een apart potje waarin ze blijven tot de definitieve uitplant.  Wanneer je te dik op elkaar zaait moeten plantjes vechten voor hun plaats, krijgen minder licht, wortelen minder goed en zijn fragiel.  Overpotten wordt dan een delicate zaak want tomatenplantjes zijn al teer en ieder letsel doet afbreuk aan de plant. Beter dun zaaien dus, zo worden ze steviger en kunnen ook langer blijven staan.

 

4.       Te koud opkweken

Vooral om te kiemen is een constante temperatuur noodzakelijk (+/- 21° C).  Ook de stekgrond moet op temperatuur gebracht worden.  Plaats de zak dus enkele dagen in kamertemperatuur vooraleer te starten. Eenmaal ontkiemd ontwikkelen de plantjes zich het best bij een temperatuur tussen 15°C en 25°C.

 

5.       Te weinig licht

Zoveel mogelijk licht (ideaal is 14 u zonlicht per dag).  In onze contreien moeilijk haalbaar dus. Daarom is te vroeg zaaien niet aangewezen, tenzij je over een kweekkas met verwarmd matje en groeilicht beschikt.

 

6.       Te veel water

Wat voor kamerplanten uit ten boze is, is hier wel aangewezen : regelmatig kleine hoeveelheden water, evt. met een plantenspuit.  Te natte grond werkt rotten en wegsmelten van de zaailingen in de hand.  Soms rotten de zaadjes al in de stekgrond vooraleer ze kunnen kiemen.  Te droog remt de kieming. Vochtig maar niet nat is hier van doen.

 

7.       Meest voorkomende fout : te vroeg beginnen

Enkele mooie dagen begin februari en we zijn vertrokken.  Geen goed idee, tomaten hebben nood aan warmte en licht om goed te ontwikkelen. Uiteindelijk kunnen ze pas eind april – begin mei hun definitieve standplaats innemen.  Hoe vroeger je zaait hoe langer je de plant in optimale conditie moet houden en lange wachttijden verhogen de kans op uitputting en aantasting.

 

Voordelen van zelf tomaten kweken ?

Tomatenzaadjes zijn goedkoop en blijven lange tijd (ongeveer 3 jaar, zelfs langer) kiemkrachtig.  Je kan experimenteren met verschillende soorten en rassen.  In de aankoop van plantgoed is het aanbod van soorten eerder beperkt.

Het grootste voordeel : de uitdaging, het plezier en de voldoening die het zelf opkweken verschaft !

 

 

 

 

  • Mar 04, 2018
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*