Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Composteren is super, fermenteren de max !

Compost is goed voor het bodem, daar twijfelt ondertussen niemand meer aan.  Het bodemleven en de organische stof in de bodem zijn onontbeerlijk voor een gezonde tuin. Nog steeds wordt er heel veel belang gehecht aan NPK (kunst)meststoffen. Jammer want ze verzouten de bodem wat nefast is voor het bodemleven. Uit bodemanalyses blijkt dat de organische stof in de grond verontrustend afneemt.  Een mens kan niet zonder organisch materiaal, de grond ook niet.  Met compost en bokashi kan je  een dode bodem terug leven geven.  Je krijgt terug bacteriën en wormen in de grond en het zijn deze die de grond humusrijk en vruchtbaar maken.

De laatste jaren wordt meer en meer aandacht besteed aan het fermenteren van groenafval met micro-organismen, ook wel bokashi genoemd. Zelf bokashi maken is zeker aan een opmars bezig ; het is eenvoudig, goedkoop en de resultaten zijn indrukwekkend.  Zeker de moeite dus om de voordelen van fermenteren t.o.v. composteren even aan te halen.

Op een composthoop of in een compostvat  gebeurt het omzetten van organisch materiaal naar compost d.m.v. aërobe bacteriën.  Er moet voldoende zuurstof aanwezig zijn anders gaat het materiaal rotten i.p.v. verteren. Door de zuurstof oxideert het organisch materiaal waarbij warmte en koolstofdioxide vrijkomt. De warmte warmt de hoop op en als het materiaal gekeerd wordt zie je warmtedamp verschijnen. Deze energie gaat verloren en de CO2 die door dit proces vrijkomt, komt als broeikasgas in het milieu terecht.

Het maken van bokashi gebeurt, in tegenstelling tot het maken van compost, in een luchtdicht recipiënt, in een bokashi-emmer, in een plastic container of zak, onder een plastic zeil,… zolang het maar luchtdicht afgesloten wordt.  Doordat er geen zuurstof bij kan blijft de temperatuur laag. Het zijn de anaërobe bacteriën die zich volop kunnen ontwikkelen zodat er fermentatie ontstaat.  De CO2 die ontstaat in het recipiënt lost op in het condensatievocht aan de binnenkant van de plastic bak of plastic zeil en wordt door de micro-organismen terug gebruikt in de voedselkringloop.  Geen belasting voor het milieu dus. 

Goede compost maken is zelfs ingewikkelder dan bokashi maken.  Doordat compost voldoende zuurstof moet krijgen zijn bv. grote hoeveelheden grasmaaisel moeilijk te composteren. Door middel van fermentatie kan dit wel. Grotere hoeveelheden grasmaaisel kunnen zonder problemen verwerkt worden tot grasbokashi.  Ook aanzienlijke hoeveelheden bladeren kunnen perfect gefermenteerd worden.  Bij ons in de tuin worden alle bladeren verzameld en daarna in grote plastic vuilniszakken gedaan. Een dikke laag bladeren, goed aanduwen, verdunde Microferm toevoegen, wat zeeschelpenkalk, kleimineralen, evt. Vulkamin of Lava+  en zo verder aanvullen tot boven (zoals lasagne maken dus J). Daarna de zak luchtdicht afsluiten en 8 à 10 weken wegzetten. Alle bladeren en het grootste deel van het grasmaaisel worden op deze manier gefermenteerd. Na enkele maanden kan de bokashi over de tuin verdeeld worden.  De geur moet bij openen licht zurig zijn, een typisch silogeurtje.  Wel oppassen dat het materiaal niet te nat of te droog is.  Grasmaaisel dat te nat is zal rotten dus best wat mengen met stro, snoeiafval of ander droog materiaal.  Ook te droog werkt niet. Het geheel moet vochtig genoeg zijn maar niet nat. Het toevoegen van zeeschelpenkalk zorgt voor een stabiele pH (6) en het toevoegen van kleimineralen zorgt voor een goede mineralenbinding. Vulkamin of Lava+ toevoegen brengen nog extra mineralen aan.

De bokashi kan uitgestrooid worden in de moestuin, over het gazon of kan verder luchtdicht bewaard worden. Vroeger gebruikten we de bladeren als mulch tussen de rijen groenten. Het teveel werd op de composthoop gegooid.  In het voorjaar waren de bladeren nog niet helemaal verteerd. Door het eerst fermenteren van de bladeren gaat het verteringsproces veel vlugger ; de cirkel is rapper rond. 

Alles wat je kan composteren kan je dus ook fermenteren : mest en stro, keukenafval, groenteresten, bladafval, maaisel, snoeiafval, afgevallen fruit,…  Compost en bokashi kunnen in de tuin perfect naast elkaar gebruikt worden.  Ze zijn beide waardevolle bondgenoten  in het creëren van een rijke en vruchtbare bodem.

Door je keuken- en/of groenafval te verwerken tot bokashi geef je alles terug aan de bodem. Er verdwijnt geen koolstof en energie in de lucht. Er ontstaat geen rotting, dus geen onaangename geurtjes.  Het kan overal zowel op kleine als grote schaal. Waarom zou je het niet eens proberen ?  Eenmaal geprobeerd wil je nooit meer zonder !

 

Meer weten ?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief bij www.embelgium.org.  Ook veel informatie en getuigenissen op de site van EM vereniging Nederland.

 

 

 

  • Oct 08, 2017
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*