Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29

Wormencompost of wormenmest ?

Wormenmest, wormencompost, wormenhumus, vermicompost zijn begrippen die al te vaak op één hoop gegooid worden. Ten onrechte : wormenmest is niet - of toch niet helemaal - hetzelfde als wormencompost of wormenhumus.

    

Beiden zijn het schitterende bodemverbeteraars, de beste die je jouw tuin kan schenken.  Wormencompost of wormenhumus bestaat enerzijds uit door wormen verteerd organisch materiaal (= de wormenmest) en anderzijds uit gewone compost die niet door de wormen werd verteerd maar uit zichzelf gecomposteerd is.  Het is dus een mix van wormenmest en overig gecomposteerd organisch materiaal.

Wormenmest is volledig door wormen verteerd organisch materiaal, dus alles is door het spijsverteringsorgaan van de wormen gepasseerd (= wormenkeuteltjes).  De wormenmest wordt gezeefd uit de wormencompost en zo gescheiden van de overige compost.  Het resultaat is 100 % zuivere wormenmest, donkerder van kleur dan wormencompost.  Wormencompost kan nog wat onzuiverheden bevatten terwijl wormenmest een korreliger structuur heeft en volledig zuiver en onkruidvrij is.

Allebei hebben ze een zeer hoge microbiologische activiteit : 10 à 20 maal hoger dan het organisch materiaal dat de wormen eten !

Een gezonde bodem bevat een verscheidenheid aan gunstige bacteriën : sommigen houden zich bezig met het onschadelijk maken van gevaarlijke stoffen zoals zware metalen, anderen halen stikstof uit de lucht en geven deze aan de planten in ruil voor suiker.  Nog anderen breken dood plantenmateriaal af in een opneembare vorm of vallen ziekmakende organismen aan. Een gezonde bodem bevat duizenden verschillende bacteriën, schimmels, enzymen en micro-organismen die allemaal, op de een of andere manier, bijdragen tot een levende bodem.

Zowel wormenmest als wormencompost zijn zuinig in gebruik, stinken niet en zijn aangenaam om mee te werken.  Bij ons vind je de beste kwaliteit wormenmest en wormencompost.  De vele voordelen kun je nog even nalezen bij de productomschrijving.

Nu is het ideale moment om uw bodem te voeden en te voorzien van de nodige voedingsstoffen.

Pure wormenmest of Lombrigold wormencompost in combinatie met lava+ lavameel vormt de beste basis voor een geslaagde, gezonde oogst.


Geen gezonde gewassen zonder gezonde bodem !  • Feb 20, 2017
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*